U bent hier

Home

Hondsdolheid

GAAT U Op vakantie naar het buitenland met uw huisdier... lees dan deze belangrijke info...

 

Hondsdolheid vaccinatie niet vergeten  !!!!!!!!!!!!!

 

Hondsdolheid is een van de belangrijkste dierenziektes die ook de mens niet spaart.

Dit wil zeggen dat het belangrijk is om dieren te vaccineren om mensen ook te gaan beschermen.

België is hondsdolheid vrij, dwz er wordt van uitgegaan dat in België geen hondsdol zieke dieren aanwezig zijn.

 

 

Om die reden is het WETTELIJK verplicht om de huisdieren ( hond /kat/fret ed ) te vaccineren tegen hondsdolheid als men in België onder de grens van Samber en Maas gaat en als men naar het buitenland gaat. Niet alleen om uw dier te beschermen maar ook om ervoor te zorgen dat hij niet meebrengt naar onze contreien.

 

Uw huisdier kan worden besmet als u met het dier gaat wandelen, en per toeval gebeten wordt door een geinfecteerd dier vb een vos ( kan even goed een wilde kat of eekhoorn zijn ) .

 

Uw huisdier wordt niet meteen ziek , doch het virus gaat zich via de zenuwen een weg banen naar de hersenen van uw dier. Eenmaal daar toegekomen gaat het schade aanbrengen in de hersenen en gaat Uw huisdier veranderen in een ' dolgedraaid ' dier. Vandaar de naam....

 

Eenmaal het virus in de hersenen gaat de patiënt dood binnen de week.

 

U kan zich voorstellen dat zoiets heel gevaarlijk kan zijn voor mensen. Wij vertrouwen onze huisdieren en zijn er zeer close mee...dit zou kunnen lijden tot gevaarlijke toestanden indien een hondsdolle hond ( kat ) in een stad zou geraken....

 

Het is dus van groot belang om deze vaccinatie eenmaal om de DRIE JAAR te laten doen.

 

Voor sommige landen zijn er specifieke vereisten ivm deze vaccinatie ( vb UK, Noorwegen, Zweden ) . Raadpleeg dus steeds uw dierenarts indien u naar verre landen op vakantie gaat. Het zal u veel zorgen besparen......

 

Bedenk dus ook dat als u in de vrije natuur gaat wandelen, en als er een wild dier op u afkomt , dat U steeds behoedzaam moet zijn. Wilde dieren met hondsdolheid worden in hun ziekteproces zeer 'lief' tot ze ineens tot de aanval overgaan en u wel eens zouden bijten ….

 

Eenmaal het dier ziek is gaat  :
– een wild dier  tam  worden door het ziektebeeld , en gaat dus nabijheid van mensen en andere dieren opzoeken om de ziekte te verspreiden.
-­ een gedomesticeerd (tam ) dier  wild worden, en gaat dus ook zijn baas bijten......met alle gevolgen vandien...

 

Breng dus ook NOOIT een verloren dier mee uit deze gebieden..... niet alleen is dit wettelijk verboden, maar u zou wel eens voor een groot probleem kunnen zorgen.