U bent hier

Home

Voortplanting hond

Als je op een goede manier honden wil fokken gaat het niet altijd van een leien dakje. Vooreerst moet een goede combinatie worden uitgekozen waar je met een gerust hart kan achter staan. Uitzoeken van teef en gepaste reu is niet altijd een sinecure maar het is wel belangrijk dat er een goede combinatie wordt gemaakt. Het gaat niet alleen om het aantal pups of de verkoop ervan, in de eerste plaats moet het gaan om de gezondheid van de pups.
Op de webside van de kmsh ( www.kmsh.be), kan je alle info vinden waaraan je hond moet voldoen als je een gezond nestje wil fokken.

Het is altijd gunstig om de teef te laten onderzoeken en het is altijd beter dat je informatie kan geven over de voorgaande loopsheden. Ook al werd te teef niet gedekt op dat ogenblik doch de lengte van een cyclus, het gedrag van de teef kan belangrijke informatie geven.

Om een exacte dekdatum te bepalen is het gunstig dat er bloed wordt genomen, zo kan men juist bepalen wanneer de eisprong gebeurd, en dus ook wanneer er een dekking kan gebeuren met de meeste kans op succes.
Vaak gaan mensen de uitdaging aan zonder bloedname en dit leidt alleen maar tot stress voor alle partijen. Soms wordt de teef dan niet aangeboden op het juiste tijdstip en is ze lichamelijk en psychologisch niet klaar voor de dekking. Ze zal het dus niet tolereren en de reu zal dit ook geen aangename ontmoeting vinden. Als de eigenaar dan nog niet begripvol is en/of de situatie niet kan inschatten is men eraan voor de moeite. Frustraties voor alle partijen dus.

Op de eerste plaats kan er dus een normale natuurlijke dekking gebeuren. Eens de dekdatum juist bepaald en teef en reu worden samengebracht zou een normale dekking binnen het half uur moeten worden gerealiseerd. De storende factor is meestal de eigenaars die de situatie volledig willen controleren en één van beide partijen onder druk zetten. Natuurlijk mag er worden geholpen, maar het beste is om beide dieren eerst te laten kennismaken. Ervaring leert dat dan de dekking veel vlotter kan verlopen.

In sommige gevallen woont de dekreu ver weg en is het soms niet mogelijk ernaartoe te reizen. In deze situatie kan er overwogen worden om sperma op te sturen. Dat kan zowel vers gekoeld als bevroren gebeuren ( onder vloeibare stikstof ). Indien de reu in goede gezondheid is en nog goed zaad produceert is vers gekoeld de beste optie. Dit kan dan worden geïnsemineerd bij de teef. In mijn praktijk gebeurt dit steeds onder controle van de endoscoop. Op die manier zijn we zeker dat het sperma in de baarmoeder terechtkomt en is de kans op dracht gewoonweg hoger.

Indien nodig stuur ik ook gekoeld sperma op, dit kan vrij makkelijk in heel europa met een garantie van levering in de meeste gevallen binnen de 24 u. Zie voor meer info op bewaren en opsturen van sperma .

Ook het inbrengen van bevroren zaad hoort tot de mogelijkheden. Om een degelijk resultaat te verkrijgen dient dit best chirurgisch te worden ingebracht. Hier echter is veel afhankelijk van de kwaliteit van het sperma. Het inbrengen van bevroren sperma is echter veel meer tijdsgebonden. Dit blijft maar 9 uren vruchtbaar, maw moet er wel meer bloednames gebeuren om de tijd van inseminatie te bepalen.

Voor verdere info en specifieke vragen kan u mij altijd bellen of mailen op nummer 0497/444455 of info@dierenartsvandamme.be